Så fungerar en e-bok

 

 

Vad är en e-bok?

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa den direkt på din dator, handdator eller på en särskild läsplatta. En e-bok är alltså en datorfil. Vanligen köper du e-boken via internet. Då laddar du ner boken från affärens hemsida.

För att kunna läsa en e-bok behöver du två saker förutom själva boken:

  • Hårdvara
  • Läsarprogram

Hårdvaran är vanligen en dator eller handdator. Det går utmärkt att använda en PC eller Macintosh om du vill läsa på datorn. Om du vill läsa på handdator eller telefon med handdatorfunktion fungerar de flesta sorter, så som Palm, PocketPC och vissa modeller från Nokia och Sony Ericsson.

Läsarprogrammet installerar du på din dator eller handdator. Det är gratis och kan hämtas hem via internet. Du kan läsa mer om läsarprogram här.

En läsplatta är elektronisk läsenhet som är utformad för att göra läsupplevelsen så behaglig som möjligt. Den ser ut ungefär som en vanlig bok och du kan läsa direkt på dess skärm.

Hur komma igång?

1. Installera en e-bokläsare

Innan du kan läsa en e-bok behöver du installera ett läsarprogram. Det är ett gratis program som du använder för att läsa e-boken på din dator/tablet/telefon. Vilket program du ska ha beror på vilken apparat du vill läsa boken på.

Du kan ladda ner dem på de här länkarna:

Dator/läsplatta iPad/iPhone Android

För mer information samt installationsinstruktioner, se här.

2. Hämta hem ett gratisavsnitt för att se att det fungerar

När du har installerat ditt läsarprogram behöver du en e-bok som du kan läsa. Börja med att välja ett av våra gratisavsnitt så att du ser att allt fungerar som det ska innan du köper din första e-bok. Genom att hämta hem ett avsnitt så kontrollerar du att nedladdningen av en e-bok fungerar och att du har installerat ditt läsarprogram korrekt. Du hittar gratisavsnitt här.


3. Köp en e-bok

Här på digibok.se hittar du tusentals e-böcker.
Se dig omkring i våra kategorier och hitta gamla godingar och nya favoriter.

4. Läs!

Nu kan du börja läsa din första e-bok!

Läsprogram

De e-böcker vi säljer kan läsas i olika program beroende på var du läser dem – på dator, på läsplatta, iPad, etc. Samtliga läsarprogram är gratis. Vilket som passar just dig bäst beror på hur och var du skall använda det.

Som regel består varje läsarprogram av ett bibliotek, där de böcker du laddat ner lagras, och en läsvy där du läser boken.

För att läsa på PC eller Mac:

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions fungerar på PC, Mac och vissa läsplattor och är ett program helt fokuserat på e-boksläsning som kan läsa böcker i formaten EPUB och PDF. Det kan användas både för att läsa på datorn och för att föra över e-böcker till din läsplatta.

För att läsa på iPhone/iPad:

iBooks

iBooks är ett program som kan läsa böcker i formaten EPUB och PDF. Det finns redan förinstallerat i de flesta iPads, men kan annars hämtas från iTunes Store. Det fungerar utmärkt för alla böcker som inte är kopieringsskyddade, alltså inklusive alla böcker som säljs i formaten vattenmärkt EPUB och vattenmärkt PDF. Det kan dock inte läsa de kopieringsskyddade böcker som finns på t ex biblioteken.

Bluefire Reader

Bluefire Reader kan läsa kopieringsskyddade böcker i formaten EPUB och PDF. Den rekommenderas alltså om du lånar böcker från bibliotek eller köper böcker med kopieringsskydd. Det kan hämtas från iTunes Store.

För att läsa på Android:

Aldiko

Appen Aldiko kan läsa böcker i formaten EPUB och PDF, med eller utan kopieringsskydd, och fungerar utmärkt för både telefoner och större tablets. Den rekommenderas alltså för både köpta och lånade e-böcker.

För att läsa på handdator:

MobiPocket Reader

MobiPocket Reader är i första hand anpassat för handdatorer som Palm, Psion (EPOC), Windows CE, PocketPC, handdatortelefoner från Nokia och Sony Ericsson samt vissa äldre smartphones. Det fungerar även på vanlig PC.

Notera att Mobipocket Reader är en ganska gammal programvara, som endast kan läsa böcker i det föråldrade formatet Mobipocket.

Ladda ned Ladda ner här.     Läs mer Läs mer här.

 

Läsplattor

En läsplatta är en elektronisk läsenhet som är utformad för att göra läsupplevelsen så behaglig som möjligt. Den ser ut ungefär som en vanlig bok och du kan läsa direkt på dess skärm. Det finns ett flertal olika modeller, bl.a. Sony Reader, Sony Touch Reader, Sony Pocket Reader, NUUT, Cybook, BeBook, COOL-ER Reader, iriver, Irex och Amazon Kindle.