Så fungerar en mp3-bok

 

 

Vad är en mp3-bok?

En MP3-bok är en nedladdningsbar ljudbok. Böckerna tillhandahålls i MP3-format som fungerar i alla vanliga MP3-spelare. Om du har en Apple iPod kan du välja att ladda ned boken i Apples format AAC för att kunna dra nytta av de inbyggda ljudboksfinesserna i iPod. Vissa böcker finns inte i AAC, men även det vanliga MP3-formatet fungerar i din iPod.

Hur komma igång?

1. Hämta hem ett smakprovsavsnitt för att se att det fungerar

Innan du köper din första bok kan det vara bra att kontrollera att allt fungerar som det ska. Det gör du enklast genom att hämta ett av våra smakprovsavsnitt och skicka över det till din MP3-spelare eller till din iPod. Genom att hämta hem ett avsnitt så kontrollerar du att nedladdningen av ljudboken fungerar och att du vet hur du för över filerna till din spelare. Du hittar smakprov här.


2. Köp en nedladdningsbar MP3-bok

Här hittar du tusentals mp3-böcker.

Boken betalas med kontokort. När köpet är genomfört kan du ladda ner boken direkt eller vid ett senare tillfälle enligt de instruktioner som du får i din orderbekräftelse via e-post. Ska du lyssna på ljudboken i en iPod väljer du AAC-formatet. Finns inte boken i AAC så fungerar även MP3-filer i din iPod.


3. För över filerna till din spelare

mp3-spelare
Om du inte vill lyssna vid datorn så för du över MP3-filerna till din MP3-spelare. Filerna är ganska stora så det är inte säkert att alla får plats på en gång. Då får du börja med de första kapitlen och sedan ta bort dem från MP3-spelaren när du har lyssnat klart för att få plats med fortsättningen. Se till att alltid ha en kopia kvar på din dator för säkerhets skull.

iPod
För över AAC-filerna till din iPod. Fördelen med AAC-formatet är att filerna automatiskt lägger sig i menyn Musik>Ljudböcker på iPoden. När man lyssnar på en ljudbok i iPod läggs ett ”bokmärke” in när man slutar lyssna. Nästa gång du lyssnar på boken börjar uppspelningen där du senast var.

Hur du för över filerna till din MP3-spelare varierar mellan olika MP3-spelare. Titta i bruksanvisningen som medföljde din spelare.

4. Lyssna!

Nu kan du börja lyssna på din första nedladdningsbara MP3-bok!

L