Vanliga frågor om e-böcker

 

Vad är en e-bok?

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, handdator, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta.

Vad behöver jag och hur kommer jag igång?

1. Installera ett läsarprogram
Det första du behöver är ett läsarprogram. Det är ett gratisprogram som du använder för att läsa e-boken på din dator eller annan enhet. Du hittar läsarprogrammen här.

Vilket program du bör välja beror bland annat på vilken plattform du vill läsa e-boken på. I regel rekommenderar vi att man använder formatet EPUB, som fungerar på de allra flesta plattformar.


2. Hämta hem ett gratis avsnitt för att se att det fungerar

När du har installerat ditt läsarprogram får du gärna hämta ett av våra gratisavsnitt så att du ser att allt fungerar som det ska innan du köper din första e-bok. Du hittar gratisavsnitt här.

3. Köp en e-bok här på digibok.se

4. Läs!

Nu kan du börja läsa din första e-bok!

Vilka e-böcker finns?

Vårt e-bokssortiment innehåller både skön- och facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. 

Hur köper jag en e-bok?

Du köper e-böcker över internet på digibok.se
När du köpt en bok får du en nedladdningslänk som du kan klicka på och ladda ner boken. Vi rekommenderar starkt att du installerar läsarprogrammet innan du laddar ner boken. Du får även en bekräftelse per e-post så att du kan välja att hämta din e-bok vid ett senare tillfälle. Notera dock att varje e-bok bara kan laddas ner en gång. Om någonting går fel med nedladdningen kontakta oss så hjälper vi dig.

När skickar ni min e-bok?

E-boken skickas inte ut utan hämtas över nätet. Så fort du betalat och fått upp bekräftelsen på skärmen får du en länk där du kan hämta hem din e-bok. Se till att du är inloggad på den dator där du tänker läsa e-boken (om du tänker läsa den på en PC.) Du får även en bekräftelse per e-post så att du kan välja att hämta din e-bok vid ett senare tillfälle. Notera dock att varje e-bok bara kan laddas ner en gång. Om någonting går fel med nedladdningen kontakta oss så hjälper vi dig.

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej. De flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som är utskriftsbara anges det i den beskrivande texten till varje bok.

Hur stor plats tar en e-bok?

En vanlig roman är mellan 250 kB och 1 MB stor beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större. Generellt sett blir också böcker i formatet PDF större än de i andra format.

Vad innebär de olika formaten?

E-böcker distribueras i olika format. Nedan beskrivs de i korthet.

EPUB
EPUB är standardformatet för nypublicerade e-böcker. Det är ett s k flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor.

EPUB finns i både krypterad och vattenmärkt variant (se nedan). Notera att alla böcker du lånar på bibliotek är krypterade.

Läses på: PC, Mac, Linux, läsplattor, iPhone, Android, andra mobila plattformar
Rekommenderade programvaror:
PC, Mac: Adobe Digital Editions (kan läsa krypterade böcker)
iPhone/iPad: Bluefire Reader (kan läsa krypterade böcker), iBooks
Android: Aldiko, Bluefire Reader (båda kan läsa krypterade böcker)
Läs mer om EPUB här.

PDF
PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar.

PDF finns i både krypterad och vattenmärkt variant.
Läses på: PC, Mac, Linux, läsplattor, iPhone, mobiltelefoner
Rekommenderade programvaror:
PC, Mac: Adobe Digital Editions (kan läsa krypterade böcker)
iPhone/iPad: Bluefire Reader (kan läsa krypterade böcker), iBooks
Android: Aldiko, Bluefire Reader (båda kan läsa krypterade böcker)
Läs mer om PDF här.

Mobipocket
Mobipocket är ett äldre format för läsning av e-böcker på t ex handdatorer och mobiltelefoner. Liksom EPUB är det ett flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder.

Mobipocket finns enbart i krypterad variant.

Läses på: PC, handdator, äldre mobiltelefoner, vissa läsplattor
Läses med: Mobipocket Reader.
Läs mer om Mobipocket här.