Vanliga frågor om mp3-böcker

 

Fungerar böckerna med alla typer av mp3-spelare?

Ja, våra ljudböcker levereras i vanligt standard MP3-format och så gott som alla MP3-spelare kan därför spela upp dem. Det enda kravet är att den skall klara av att spela filer som är upp till 32 Mbyte stora.

Hur stor plats tar mp3-filerna?

Boken är uppdelad i avsnitt som är ungefär 30-60 minuter långa. En 30 minuter lång MP3-fil är ungefär 10-15 Mbyte stor. Det betyder att filerna normalt är mellan 10 och 30 Mbyte stora. En hel bok är ofta upp till 10 timmar lång, vilket betyder att en hel bok kan vara 200 till 300 Mbyte stor.

Vilken kvalitet har mp3-filerna?

Filerna har komprimerats till 48 kbps och är skapade i mono, vilket motsvarar 96 kbps stereo. Komprimeringen är gjord med program som ger mycket god ljudkvalitet för tal.

Vad är det för skillnad mellan mp3- och AAC-formaten?

Kvalitetsmässigt är det ingen skillnad mellan de MP3- och AAC-filer vi distribuerar. MP3-filerna fungerar på i stort sett alla förekommande spelare, inklusive iPod, medan AAC är ett format speciellt framtaget för iPod och iTunes. AAC-formatet är alltså att rekommendera för användare av dessa produkter eftersom extra funktionalitet då möjliggörs, t.ex. att filerna automatiskt lägger sig i menyn Musik>Ljudböcker på iPoden. När man lyssnar på en ljudbok i AAC-format i iPoden läggs också ett ”bokmärke” in när man slutar lyssna. Nästa gång du lyssnar på boken börjar uppspelningen där du senast var.

Vad är digital vattenmärkning?

Digital vattenmärkning är ett sätt att skydda upphovsrätten för boken. Vid nedladdning av en MP3-bok stämplas ljudfilerna med ett digitalt vattenmärke. Vattenmärket består av ej hörbar information i ljudet, innehållande kundens ordernummer. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet eller ljudet, och försvårar varken nedladdning eller användning av ljudfilerna.

All kopiering, utöver för kundens privata bruk, och otillbörlig vidarespridning är förbjuden. Kunden är själv ansvarig för att ljudfilerna inte sprids vidare till annan användare. Om ljudfilerna hamnar på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan vi med hjälp av en avkodare få fram kundens ordernummer. Vattenmärkningen kvarstår även om ljudet spelas över från en enhet till en annan.

Tekniken för digital vattenmärkning på denna webbplats är licensierad av MusicTrace.

Hur fungerar betalningen?

Beställningen betalas med konto- eller kreditkort. Vi accepterar korten VISA, VISA Electron, Mastercard och Maestro. Vi kan inte fakturera eller ta emot förskottsbetalningar.

När får jag min mp3-bok?

Så snart du har bekräftat ditt köp och din kontokortsbetalning kan du hämta hem ljudboken. Du får samtidigt en bekräftelse med e-post med en kod som du kan använda om du vill hämta boken senare. Du kan hämta boken i 14 dagar efter köpet.