Folkmord

132 kr
E-bok
Artikelnummer 9789177895497-100
Skickas omgående
Författare
Klas-Göran Karlsson
Utgivningsdatum
2021-06-07
Förlag
Historiska media
Format:
  • Epub med vattenmärke
Folkmordet i Rwanda 1994. Nazisternas förintelse av judar i Europa under andra världskriget. Kommunistregimers övergrepp på sin egen befolkning i Ryssland och Sovjetunionen från 1918, i Kina från 1949 och i Kambodja på 1970-talet. Exemplen är många på brott begångna mot människor på grund av vilka de är, inte för vad de gjort. I Folkmord tar historikern Klas-Göran Karlsson ett stort, globalt grepp om de mest avskyvärda händelser som historien rymmer.

Hans gedigna skildring följer tre huvudspår: Ett första är traditionellt historiskt och knyts till enskilda folkmord. Här får vi följa de brott som begåtts i kolonialismens anda, i den tyska imperialismens och nazismens – med förintelsen som främsta uttryck – men också i kommunismens namn. Ett annat spår tar fasta på likheter och påverkan mellan olika folkmord och de samhällen de förövats i. I en avslutande del analyserar författaren övergreppens betydelse för vår bild av historien, folkmordens verkningar.

Klas-Göran Karlssons slutsats är att folkmord lever och verkar så länge erfarenheter, lärdomar och minnen håller dem vid liv