Missarna jamar bara för oss

22 kr
E-bok
Artikelnummer 9789177786009-100
Skickas omgående
Författare
Eva Barkeman
Utgivningsdatum
2017-06-05
Förlag
Storytel Dox
Format:
  • Epub med vattenmärke

Jamar katter på dialekt? Och hör de skillnad på folk och folk?

De allra flesta mjau-läten är riktade till oss människor – inte till andra katter. Men de har olika sätt att säga mjau på, beroende på vad de vill säga. Nu studerar språkvetare dialogen mellan människa och katt.

Susanne Schötz är projektledare för ett femårigt tvärvetenskapligt forskningsprojekt som går ut på att studera kommunikationen mellan katt och människa. Projektet heter Meowsic, Melody in human–cat communication. Hon och kollegan Joost van de Weijer, även han språkforskare vid Humanistlaboratoriet i Lund, försöker göra en testinspelning av ljud och rörlig bild på Susannes katter hemma i Landskrona. Det är lättare sagt än gjort. Katter är personligheter, ofta egensinniga. Och de pratar inte på kommando.

MISSARNA JAMAR BARA FÖR OSS är en artikel som ursprungligen publicerades i Språktidningen november 2016.

Eva Barkeman är vetenskapsjournalist med en bakgrund som molekylärbiolog. Hon har arbetat på bland annat Aftonbladet och Vetenskapsrådet, och skriver för tidningar som Forskning & Framsteg, Språktidningen och Modern Psykologi.

Storytel Dox återutger god journalistik i bokform. Artiklar, intervjuer, grävande reportage – som ljudböcker, e-böcker och i tryckt format.