Jag försvarade Anders Behring Breivik: Mitt svåraste brottmål

120 kr
Nerladdningsbar ljudbok
Artikelnummer 9789180631341-300
Skickas omgående
Författare
Geir Lippestad
Uppläsare
Mats Eklund
Utgivningsdatum
2022-06-29
Förlag
Modernista
Smakprov
Länk
Format:
  • Korta MP3-filer
  • En MP3-fil
  • Strömmande flash
»En fascinerande inblick i Anders Breiviks tänkande och de svåra moraliska avvägandena i arbetet med att företräda honom.« Expressen

»Geir Lippestad är utan tvekan en man med sunda värderingar, och jag kan inte annat än beundra honom för hans mod när han antog uppdraget att försvara Norges mest avskydde man.« Sydsvenskan


Geir Lippestad var Anders Behring Breiviks huvudförsvarare i rättegångarna efter attacken mot regeringskvarteren och massakern på AUF:s sommarläger på Utøya den 22 juli 2011. Jag försvarade Anders Behring Breivik: Mitt svåraste brottmål beskriver rättegången ur hans perspektiv.
Lippestad inleder boken med att skildra hur han kör till sitt sista möte med Breivik efter rättegångens slut, för att sedan gå tillbaka till frågan om vad som fick honom att åta sig uppdraget. Därefter beskriver han hela rättegångsförloppet, med ibland personliga reflektioner och utvikningar som ger en fördjupad bild av skeendet och hans hållning som försvarare. 
Jag försvarade Anders Behring Breivik är en bok om människovärde och demokrati, och om juristens roll i det rättssamhälle som måste omfatta alla – till och med de som vill förgöra det.
I översättning av Oscar Rossi.

GEIR LIPPESTAD [född 1964] är den norska advokat som den 23 juli 2011 tog på sig att vara försvarsadvokat åt Anders Behring Breivik, den värsta massmördaren i Norges historia. Inledningsvis bemöttes han med misstänksamhet: Vad var det för sorts människa som till synes utan betänkligheter kunde tacka ja till ett sådant uppdrag? Mediepressen under rättegången var enorm, både från norska och utländska medier. Lippestad valde att bemöta journalisterna med vad han kallar värdebaserad kommunikation. I slutet av året valdes han till »Årets person« i flera av Norges rikstäckande tidningar.