Afrikanskt försök : En essä om villkoren

59 kr
E-bok
Artikelnummer 9789100161682-100
Skickas omgående
Författare
Lars Gustafsson
Utgivningsdatum
2018-01-04
Förlag
Albert Bonniers förlag
Format:
  • Epub med vattenmärke
  • Epub med Adobe Encryption

Vintern 1979 vistades Lars Gustafsson ett par månader i Senegal, Västafrikas mest demokratiska stat, som samtidigt är ett fattigt utvecklingsland med många av de mest karakteristiska u-lands-problemen: monokultur, missväxt, oljeberoende, väldiga utlandslån. Han gick omkring och talade med människor i Dakar, från presidentpalatset till medinans kåkmyller. Han reste i Senegalflodens deltaland och besökte regnskogsinvånarna söder om Casamancefloden.

Resultatet har blivit en konkret och sinnlig reseskildring som samtidigt är ett filosofiskt resonemang, inte bara om Afrika utan också om Europa, om civilisationens rikedom och skilda former, om den islamska renässansen, om villkoren för lycka och olycka i den mänskliga tillvaron.

Afrikanskt försök är en bok som doftar av regnskog och basarer, den innehåller många utsökt skildrade episoder, från mötet med en animistisk prästkung i Casamance Basse till det gammalromerska nattliga myllret i Dakars gator.

Men samtidigt har det, precis som tidigare Kinesisk höst, blivit en bok om oss själva, om det liv vi lever, sett genom en annan världsdels spegel.